Werkplaats

Werkplaats Orgelmakerij

In de werkplaats van Orgelmakerij Steendam kunnen nagenoeg alle disciplines van het orgelmaken uitgevoerd worden. Orgelmakerij Steendam beschikt over een volledig geoutilleerde houtwerkplaats waar alle houten onderdelen vervaardigd kunnen worden. Daarnaast beschikt Orgelmakerij Steendam over een eigen metaalwerkplaats, bijvoorbeeld voor het zelf vervaardigen van registerzwaarden.

Een speciale plaats in de werkplaats neemt de intonatieruimte in. In de intonatie-ruimte wordt al het pijpwerk voor-geïntoneerd. Daartoe beschikt Orgelmakerij Steendam over een speciaal vervaardigde intonatie-lade. Door een regelbaar winddruksysteem wat op deze intonatie-lade is aangebracht, kunnen de omstandigheden zo goed mogelijk worden nagebootst, waardoor het meest tijdrovende deel van de intonatie in de werkplaats in Roodeschool gedaan kan worden. Orgelmakerij Steendam beschikt tevens over alle faciliteiten voor het zelf vervaardigen van zowel metalen als houten pijpwerk.

In de hal in de werkplaats kunnen orgels tot 10 meter hoog worden opgebouwd. Hierdoor is de uiteindelijke opbouwtijd in de kerk aanzienlijk korter en daardoor aantrekkelijk.
Alle nieuwbouworgels en kerkmeubilair worden bij Orgelmakerij Steendam zelf getekend. Ook verbouwings- en aanpassingstekeningen worden zelf vervaardigd.

Steendamorgels worden wanneer mogelijk geheel vervaardigd van eersteklas fijnjarig europees eikenhout. Niet alleen vanwege de duurzaamheid van eikenhout, maar zeker ook omdat de ‘tekening’ van eikenhout zeer fraai is om te zien.

Overigens beperken wij ons niet tot orgelbouwen alleen. De kerkbanken van de Koepelkerk in Sappemeer zijn door Orgelmakerij Steendam gerestaureerd, evenals de preekstoel. De banken zijn vervolgens in onze opdracht door Theo Buikema van Enter Schilders te Winsum op vakkundige wijze imitatie-mahonie geschilderd.

Schoonmaak- en onderhoudswerk

Voor het onderhoud van uw kerkinterieur kunt u ook een beroep doen op Orgelmakerij Steendam. Wij zorgen ervoor dat uw (antieke) meubilair de behandeling krijgt die het verdient, zodat het nog jaren naar alle tevredenheid gebruikt kan worden.

Door onze jarenlange ervaring met het vervaardigen van (kerk-)meubilair, kennen onze medewerkers alle ins en outs van verantwoord onderhoud en interieurverzorging.

Herstelwerk van houten meubilair hoort hier ons inziens ook bij. Hierbij kunt u denken aan het repareren van droogtescheuren of aflakken van houtwerk maar een complete restauratie van een preekstoel of herenbanken behoort zeker tot de mogelijkheden. Speciaal hiervoor houden wij onze voorraad ‘oud eikenhout’ steeds op peil.

Orgelmakerij Steendam