Historie

Strandvik

Uitvoering: 2016

Het betreft hier een conserverende restauratie: De windlade wordt volledig gerestaureerd, evenals het pijpwerk en de speeltafel.

Het orgel in Strandvik (Noorwegen), werd in 1923 gebouwd door Olsen en Jørgensen. Het heeft twee klavieren en een zelfstandig pedaal. Het orgel is uitgerust met mechanische kegelladen.

De dispositie luidt als volgt:

Manuaal IManuaal IIPedaal
   
Bordon 16′Salicional 8′Subbas 16′
Principal 8′Liebl. Gedackt 8′ 
Gambe 8′Vox Celeste 8′ 
Fl. Harmonique 8′Fl. Octaviante 4′ 
Oktav 4′Obo 8′

Rhenen

Het orgel van de Ontmoetingskerk in Rhenen werd in 1972 gebouwd door S. F. Blank, onder adviseurschap van Hans Erné. Het heeft één klavier en een aangehangen pedaal. De dispositie luidt:

ManuaalPedaal 
   
Prestant 4′Aangehangen 
Holpijp 8′  
Fluit 4′  
Octaaf 2′  
Mixtuur  II-III  

Bij de Ontmoetingskerk in Rhenen bestond de wens een groter orgel aan te schaffen. Daarmee zou echter het Blank-orgel ‘verdwijnen’, terwijl het hier een bijzonder mooi orgel betreft. Uiteindelijk is besloten om het Blank-orgel uit te breiden met een tweede manuaal. Het tweede manuaal wordt geplaatst in twee nieuw te bouwen torens, die aan weerszijden van het orgel komen te staan. In de linker toren komt de C-lade, in de rechter toren de Cis-lade. De mechaniek om dit werk te bedienen, loopt door een nieuw te bouwen podium heen. Qua stijl worden de twee nieuwe torens uitgevoerd naar voorbeeld van het Blank-front. Ook het pijpwerk wat voor het tweede klavier bestemd is wordt volgens factuur van Blank gemaakt.

Rechts van de tekst is een eerste ontwerp van het nieuwe front afgebeeld.

Orgel Rhenen pkn uitgebreid met 2e klavier in C en Cis kant in torens opgesteld links en rechts van het middendeel, wat het bestaande Blank positief was.

Het orgel zal uiteindelijk de volgende dispositie krijgen:

Manuaal I:Manuaal II:Pedaal
   
Prestant 8′Prestant 4′Aangehangen
Holpijp 8′Holpijp 8′ 
Gemshoorn 4′Fluit 4′ 
Nasard 3′Octaaf 2′ 
Gemshoorn 2′Mixtuur II-III 
Terts 1 3/5′  
Trompet 8′(res.)  
Gebruikelijke
koppels